Dirigent

 


(Fotograaf: Ivan Yohan)

Onze dirigent Dody Soetanto heeft een opmerkelijke weg afgelegd voordat hij zijn eindbestemming in de muziek had gevonden. Hij werd geboren op het Indonesische eiland Timor en raakte al heel jong in de ban van de klassieke muziek. Daarbij werd hij vooral geïnspireerd door zijn grootouders. Hij ging studeren in Bandung op Java omdat ze daar, naast een goede opleiding tot chemisch ingenieur, ook een uitstekend universiteitskoor hadden. In zijn tweede studiejaar assisteerde hij de dirigent van dat koor, niet lang daarna nam hij zelf die functie op zich. Hij vogelde grotendeels zelf uit hoe hij dat het best kon doen.

Dody werkte nog een half jaar als ingenieur – ‘I loved the job, but I liked the music more’ – toen hij een scholarship kreeg voor een muziekreis langs de grote steden van Japan. Na drie maanden besloot hij zijn baan vaarwel te zeggen en  zijn grote droom achterna te gaan. Hij waagde de sprong naar een muziekopleiding in Europa. Zijn eerste optie was Duitsland, maar toen hij zag hoe professioneel en internationaal het er in Nederland aan toeging, koos hij voor het Utrechtse Conservatorium. Hij deed twee studies tegelijk; zang bij Henny Diemer en directie bij Rob Vermeulen. Dat dubbele programma was ‘quite tough’, elke dag van negen tot zes uur, en dan nog erbij schnabbelen als (beginnend) zanger. Dody behaalde zijn master in beide vakken in 2014.
Sindsdien werkt hij aan een gestage carrière als dirigent en bariton. Dody treedt regelmatig op als zanger, bijvoorbeeld in de Matthäus Passion en de Messiah. Hij vertolkte rollen in opera’s als Don Pasquale en La Bohème in het Resident Artists Programme van de Nationale Reisopera; The Bear en Le Nozze di Figaro bij de Dutch National Opera Academy, en Le Nozze di Figaro en Porgy and Bess met STUDIO 32.
Als dirigent werkt Dody met verschillende Nederlandse koren en ensembles.